Cybersecurity binnen Exact Online

wo 18 dec 2024

“We vertrouwen steeds meer op de digitale wereld, en dat maakt ons allemaal kwetsbaar.”

Deze woorden van Jack Krul, Corporate Information Security Officer (CISO) bij Exact, zetten de toon voor het gesprek over databeveiliging. In een tijd waarin zowel individuen als bedrijven steeds afhankelijker worden van digitale processen, is het beschermen van gegevens niet langer optioneel, maar essentieel.

Waarom databeveiliging belangrijker is dan ooit

Hoeveel van je persoonlijke gegevens worden gedeeld? Denk aan adressen, geboekte vakanties, social media accounts of lidmaatschappen bij sportclubs. Elk van deze interacties creëert een digitaal spoor dat een potentiële ingang kan zijn voor kwaadwillenden. Voor bedrijven geldt hetzelfde, maar dan op een veel grotere schaal.

“Organisaties worden kwetsbaarder voor cyberdreigingen door de toenemende afhankelijkheid van netwerken en wereldwijde data-uitwisseling. De impact van cyberaanvallen kan enorm zijn, zeker voor bedrijven die dagelijks met grote hoeveelheden gevoelige gegevens werken.”

Naast externe bedreigingen wijst Krul op interne risico’s. Medewerkers met slechte bedoelingen – vaak gemotiveerd door wraak of hebzucht – vormen een aanzienlijk gevaar. Ook cybervandalen en zogenaamde “scriptkiddies” die kwetsbaarheden in systemen proberen bloot te leggen, kunnen grote schade veroorzaken.

Vertrouwen als sleutel tot succes

Voor Exact, dat dagelijks met meer dan 675.000 administraties werkt, is vertrouwen de kern van hun bedrijfsvoering. Krul legt uit:

“Vertrouwen is het meest waardevolle bezit van een bedrijf. Daarom ontwikkelen we onze softwareoplossingen volgens het privacy-by-design-principe en werken we continu aan verbeteringen in onze cybersecurityprocessen. Daarnaast delen we onze kennis met klanten en partners om samen meer impact te maken.”

Exact’s bijdrage aan databeveiliging weerspiegelt zich ook in hun verwachtingen van partners: veiligheid en privacy zijn een gedeelde verantwoordelijkheid.

Praktische tips om je bedrijf te beschermen

In het kader van Cyber Security Awareness Month geeft Jack Krul enkele essentiële adviezen om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen:

  1. Schakel multifactorauthenticatie in
    Multifactorauthenticatie (MFA) voegt een extra beveiligingslaag toe. Naast een wachtwoord moet je bijvoorbeeld een unieke code invoeren die je via sms ontvangt. Dit maakt het voor kwaadwillenden moeilijker om toegang te krijgen.
  2. Gebruik sterke wachtwoorden
    Wachtwoorden zijn vaak een zwakke schakel. Zorg voor unieke, lange en willekeurige wachtwoorden. Een wachtwoordmanager kan hierbij helpen door complexe wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan.
  3. Herken en meld phishing
    Wees alert op verdachte links en e-mails. Vertrouw je iets niet? Klik er niet op en meld het bij de IT-afdeling. Phishing is een van de meest voorkomende methoden waarmee hackers toegang proberen te krijgen.
  4. Update je software
    Verouderde software vormt een groot beveiligingsrisico. Schakel automatische updates in om ervoor te zorgen dat je altijd de nieuwste beveiligingspatches hebt.

Samen sterker tegen cyberdreigingen

Krul besluit met een krachtige boodschap: “Je denkt misschien dat jouw gegevens niet interessant zijn, maar doorgewinterde hackers kunnen elk bedrijf als doelwit zien. Door risico’s in kaart te brengen en gerichte maatregelen te nemen, kun je je organisatie beter beschermen.”

Databeveiliging is niet alleen een technologische uitdaging; het is een gedeelde verantwoordelijkheid. Met de juiste tools, kennis en aandacht voor detail kunnen we samen een veiligere digitale wereld creëren.

Heb je vragen?

We begeleiden onze klanten doorheen de hele transformatie naar Exact Online. Van configuratie, tot opleiding en support, je kan bij ons terecht.

Neem vrijblijvend contact op met ons via onderstaande gegevens of via het contactformulier.

tomfin exact online partner veva van vooren

Veva Van Vooren

T. +32 479 17 17 27
E. veva@tomfin.be

Meer lezen