Digitalisatie het einde van de kmo-boekhouder?

22 dec 2022 | Blog

Manueel werk digitaliseren

Digitale systemen bieden kmo’s de dag van vandaag de mogelijkheid om boekhoudkundige taken te automatiseren. Daarbij komt dat dit voor de kmo veelal stukken goedkoper is, waardoor heel wat werk van de boekhouder dreigt te verdwijnen. Maar betekent dit daarom dat het einde voor kmo-boekhouders nabij is? Nee. Nieuwe snufjes, zoals robotic accounting en no-handsaccounting, nemen inderdaad werk uit handen van de boekhouder. Dat biedt kansen voor zowel de ondernemer, als voor de boekhouder.

Veel boekhouders maken zich zorgen dat hun werk zal verdwijnen, al blijkt deze zorg onterecht. De rol van de boekhouder zal de komende jaren sterk veranderen. Dit biedt boekhoudkantoren de kans om zich opnieuw te positioneren in de markt.

Adviesverlenende functie

Wat er dan precies gaat veranderen? De boekhoudkundige taken die geautomatiseerd kunnen worden, zoals het inboeken van facturen en betalingen, zullen niet meer tot het takenpakket van de boekhouder behoren. Daardoor kan hij zich toespitsen op het verlenen van gespecialiseerd advies. Nu besteden boekhoudkantoren hun tijd voornamelijk aan het opstellen van de boekhouding. Er gaat te weinig tijd naar het grondig analyseren van de cijfers die voortkomen uit die boekhouding. Met boekhoudtools, zoals Exact Online, kan je gegevensimput automatiseren en zo je foutmarge door manuele invoer beperken. Vanuit de data die in de boekhouding zit kan de boekhouder a.d.h.v. rapportagetools de nodige adviezen formuleren.

Realtime data

Bovendien krijgt de ondernemer vaak pas maanden nadien cijfers te zien. Er worden dan met andere woorden beslissingen genomen op basis van oude data. Met de huidige economische omstandigheden kan dit een enorm verschil betekenen. Realtime inzicht hebben in je financiële gegevens is als ondernemer onmisbaar. Met cloud software heb je continu toegang tot je cijfers en kan je boekhouder up-to-date advies geven. Bovendien kan je in deze software makkelijker samenwerken met je boekhouder.

Data-driven decisions

Ondernemers zijn zich steeds meer bewust van de mogelijkheden die software kan bieden voor hun bedrijf. Daardoor veranderen de verwachtingen van kmo’s t.o.v. hun boekhoudkantoor. Voor zaakvoerders en CFO’s is het vaal niet relevant hoe de boekhouding precies verloopt. Dat maakt dat zij geneigd zijn te kiezen voor de meest kostenefficiënte oplossing. Ze willen daarnaast het liefst ondersteund worden door hun boekhouder, bijvoorbeeld bij het beslissen over een investering.

De boekhouder van morgen zal m.a.w. in eerste instantie een adviesverlener zijn, die zelf beroep doet op technologische oplossingen die hem ondersteunen in zijn adviserende taak. De communicatie tussen ondernemer en boekhouder wordt daarmee eveneens vergemakkelijkt en biedt nieuwe kansen om sneller in te spelen op economische evoluties.

Over Tomfin

Als Exact Online partner zorgen we voor een optimale integratie vanExact Online binnen je bedrijf, zodat ze perfect aansluiten jouw bedrijfsbehoeften. Dankzij onze opleidingen bereik je een maximale ROI op je softwarekost. Daarnaast heb je bij ons steeds een vast aanspreekpunt die jouw dossier kent. Van administratieve efficiëntie tot groei en innovatie met nieuwe technologieën, we begeleiden je van a tot z bij het digitaliseren van jouw bedrijf.

Meer lezen

Ontdek de mogelijkheden

Klaar om de volgende stap te zetten naar digitale efficiëntie? Laten we praten! Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bouwen we aan een succesvolle toekomst voor jouw bedrijf.