Digitalisatie het einde van de kmo-boekhouder?

22 dec 2022 | Blog

Manueel werk digitaliseren

Digitale systemen bieden kmo’s de dag van vandaag de mogelijkheid om boekhoudkundige taken te automatiseren. Daarbij komt dat dit voor de kmo veelal stukken goedkoper is, waardoor heel wat werk van de boekhouder dreigt te verdwijnen. Maar betekent dit daarom dat het einde voor kmo-boekhouders nabij is? Nee. Nieuwe snufjes, zoals robotic accounting en no-handsaccounting, nemen inderdaad werk uit handen van de boekhouder. Dat biedt kansen voor zowel de ondernemer, als voor de boekhouder.

Veel boekhouders maken zich zorgen dat hun werk zal verdwijnen, al blijkt deze zorg onterecht. De rol van de boekhouder zal de komende jaren sterk veranderen. Dit biedt boekhoudkantoren de kans om zich opnieuw te positioneren in de markt.

Adviesverlenende functie

Wat er dan precies gaat veranderen? De boekhoudkundige taken die geautomatiseerd kunnen worden, zoals het inboeken van facturen en betalingen, zullen niet meer tot het takenpakket van de boekhouder behoren. Daardoor kan hij zich toespitsen op het verlenen van gespecialiseerd advies. Nu besteden boekhoudkantoren hun tijd voornamelijk aan het opstellen van de boekhouding. Er gaat te weinig tijd naar het grondig analyseren van de cijfers die voortkomen uit die boekhouding. Met boekhoudtools, zoals Exact Online, kan je gegevensimput automatiseren en zo je foutmarge door manuele invoer beperken. Vanuit de data die in de boekhouding zit kan de boekhouder a.d.h.v. rapportagetools de nodige adviezen formuleren.

Realtime data

Bovendien krijgt de ondernemer vaak pas maanden nadien cijfers te zien. Er worden dan met andere woorden beslissingen genomen op basis van oude data. Met de huidige economische omstandigheden kan dit een enorm verschil betekenen. Realtime inzicht hebben in je financiële gegevens is als ondernemer onmisbaar. Met cloud software heb je continu toegang tot je cijfers en kan je boekhouder up-to-date advies geven. Bovendien kan je in deze software makkelijker samenwerken met je boekhouder.

Data-driven decisions

Ondernemers zijn zich steeds meer bewust van de mogelijkheden die software kan bieden voor hun bedrijf. Daardoor veranderen de verwachtingen van kmo’s t.o.v. hun boekhoudkantoor. Voor zaakvoerders en CFO’s is het vaal niet relevant hoe de boekhouding precies verloopt. Dat maakt dat zij geneigd zijn te kiezen voor de meest kostenefficiënte oplossing. Ze willen daarnaast het liefst ondersteund worden door hun boekhouder, bijvoorbeeld bij het beslissen over een investering.

De boekhouder van morgen zal m.a.w. in eerste instantie een adviesverlener zijn, die zelf beroep doet op technologische oplossingen die hem ondersteunen in zijn adviserende taak. De communicatie tussen ondernemer en boekhouder wordt daarmee eveneens vergemakkelijkt en biedt nieuwe kansen om sneller in te spelen op economische evoluties.

Waar zoek je naar?

Wie is Tomfin?

Wij helpen KMO’s groeien door het digitaliseren van bedrijfsprocessen met Exact Online voor Boekhouden, Handel, Productie en Project Management. Tomfin is officieel erkend als Exact Online partner met meer dan 26 jaar ervaring en specialisatie in (analytisch) boekhouden en fiscaliteit.

Tomfin helpt kmo’s digitaliseren met Exact Online vanuit een bedrijfsmatige achtergrond. We werken sinds 1996 met Exact en zijn expert in boekhouden en fiscaliteit, waardoor we meer doen dan louter implementeren.

Of het nu gaat om het opzetten van analytisch boekhouden, integraties, herstructureren van bedrijfsprocessen, complexe btw-regelgeving of internationale handel: we kunnen jou helpen. Kiezen voor Tomfin, is kiezen voor persoonlijke service en financieel-fiscale expertise.

blog

Lees verder.

Hoe overstappen naar Exact Online vanuit huidig boekhoudprogramma?

Hoe overstappen naar Exact Online vanuit huidig boekhoudprogramma?

Je wil graag overstappen naar een nieuw boekhoudpakket, maar je ziet alleen maar obstakels. Je ziet ertegen op omdat het misschien veel tijd zal vragen, een hoop gedoe zal zijn en ondertussen ben je gewoon aan je huidige programma die het grotendeels wel doet. Maar het zou weleens eenvoudiger...

Hoeveel kost Exact Online?

Hoeveel kost Exact Online?

Wat kost Exact Online? Cloud software Exact Online is cloud software. Concreet betekent dit dat je de software kan gebruiken zonder programma's te installeren, je geen servers nodig hebt en je je geen kopzorgen hoeft te maken over onverwachte kosten voor migraties of upgrades. Exact Online is...

Wat kan je doen met Exact Online?

Wat kan je doen met Exact Online?

Wat is Exact Online? Veel mensen kennen Exact Online als boekhoudprogramma. Het bevat echter veel meer functionaliteiten dan enkel boekhouden. Exact Online is een ERP-systeem dat is ontwikkeld door Exact Software. Exact Online is een totaalpakket dat features heeft voor boekhouding, CRM (=...

nieuws

Laatste updates.