Nieuwe functies om de waarde van bedrijfsgebouwen vast te leggen

21 apr 2023 | Updates

Door een wijziging in de Nederlandse wetgeving wordt een commercieel activum nu alleen afgeschreven tot de bodemwaarde. Met de oude methode werd de afschrijving berekend op basis van de restwaarde van het activum. De belastingdienst geeft je zo nu en dan informatie over de stand van de WOZ-waarde. Je kunt deze bijgewerkte waarde en de begindatum ervan nu vastleggen in Exact Online. Deze waarde wordt dan gebruikt om de bodemwaarde van het activum en de afschrijvingskosten te berekenen.

Houd er rekening mee dat er voor een activum geen afschrijving is als de bodemwaarde hoger is dan de boekwaarde.

Nieuwe functies om de waarde van bedrijfsgebouwen vast te leggen

Voor deze nieuwe wijziging hebben we de pagina Onderhoud | Activum in Exact Online bijgewerkt. Ga hiervoor naar Financieel > Activa > Activa > Overzicht > Nieuw. We hebben de volgende functies toegevoegd:

  • De nieuwe keuzelijst Type met daarin Overige activa en Bedrijfsgebouw. Kies Bedrijfsgebouw om het activum af te schrijven op basis van de WOZ-waarde die je van de belastingdienst hebt gekregen.
  • Als je Bedrijfsgebouw selecteert, wordt de nieuwe sectie Bedrijfsgebouw weergegeven. In deze sectie kun je de WOZ-waarde en de begindatum hiervan vastleggen. Deze gegevens krijg je van de belastingdienst. De waarde die je invult in de kolom WOZ-waarde wordt gebruikt om de bodemwaarde voor de afschrijving te berekenen.

Type activum wijzigen voor bestaande activa

Je kunt het type activum voor bestaande activa wijzigen in Bedrijfsgebouwen of Overige activa. Ga naar het nieuwe menupad Financieel > Activa > Activa > Type activum wijzigen. Je kunt het type activum ook wijzigen op de pagina Activum als je in de sectie Acties klikt op Wijzigen – Type activum.

Lees meer over activa aanmaken.

Over Tomfin

Als Exact Online partner zorgen we voor een optimale integratie vanExact Online binnen je bedrijf, zodat ze perfect aansluiten jouw bedrijfsbehoeften. Dankzij onze opleidingen bereik je een maximale ROI op je softwarekost. Daarnaast heb je bij ons steeds een vast aanspreekpunt die jouw dossier kent. Van administratieve efficiëntie tot groei en innovatie met nieuwe technologieën, we begeleiden je van a tot z bij het digitaliseren van jouw bedrijf.

Meer lezen

Ontdek de mogelijkheden

Klaar om de volgende stap te zetten naar digitale efficiëntie? Laten we praten! Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bouwen we aan een succesvolle toekomst voor jouw bedrijf.