Vernieuwde MRP-functionaliteit

02 jun 2023 | Updates

De MRP-functionaliteit is verbeterd. We hebben de volgende verbeteringen doorgevoerd:

MRP-scenario’s
De berekeningen van MRP-scenario’s zijn nu flexibeler. Je kunt verschillende scenario’s aanmaken om erachter te komen wat voor impact elk scenario kan hebben op wat je produceert of inkoopt.
MRP-advies
MRP-advies is beter zichtbaar, doordat al het advies nu in één overzicht wordt weergegeven.
MRP-berekeningen voor stuklijst
In Exact Online Productie kun je nu MRP-berekeningen uitvoeren voor meerdere niveaus van stuklijsten in plaats van alleen voor het bovenste niveau.
Deze functionaliteiten zijn alleen beschikbaar voor Exact Online Handel Professional en hoger en Exact Online Productie Professional en hoger.

We hebben de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • Nieuwe menupaden voor de nieuwe pagina MRP-scenario’sVoorraad > Planning > MRP-scenario’s en Productie > Planning > Benodigde materialen > MRP-scenario’s.
  • Nieuwe menupaden voor de nieuwe pagina MRP-adviesVoorraad > Planning > MRP-advies en Productie > Planning > Benodigde materialen > MRP-advies.
  • Herindeling van de pagina MRP-advies.

Introductie van MRP-scenario’s

Je kunt MRP-scenario’s aanmaken om te bepalen waarmee rekening wordt gehouden in een MRP-berekening, en hoe deze wordt uitgevoerd. De MRP-berekening gebruikt deze gegevens om het beste orderadvies te geven om je voorraad weer naar een optimaal niveau te tillen. Wanneer je MRP-scenario’s gebruikt, worden benodigdheden altijd op een consistente manier berekend.

MRP-advies gebruiken

Met een MRP-advies bepaal je wat je kunt doen om de voorraad optimaal aan te vullen, zodat je aan je huidige en toekomstige vraag kunt voldoen. Deze vraag kan tot stand komen door verkooporders, verkoopprognoses, assemblage- en werkorders en magazijnverplaatsingen. In het scenario dat je hiervoor aanmaakt, bepaal je hoe orders worden afgehandeld. Op basis van dit scenario wordt advies gegenereerd.

Herindeling van de MRP-overzichtspagina

Voorheen bevatte de pagina MRP-overzicht zowel informatie over berekeningen als een overzicht:

Op de bijgewerkte pagina zijn de rode secties en knoppen weggehaald. In plaats daarvan zie je in het MRP-overzicht het overzicht van je MRP op basis van het MRP-scenario dat je hebt geselecteerd. De berekening van MRP wordt nu uitgevoerd op de pagina MRP-scenario en het MRP-advies vind je terug op de pagina MRP-advies.

Overige updates

  • MRP wordt nu berekend voor een periode uit het geselecteerde MRP-scenario. Eén scenario wordt gebruikt om MRP voor één periode te uit te rekenen. Voorheen werden MRP-berekening gemaakt voor drie verschillende perioden in de planning (dag, week en maand).
  • In Exact Online Productie kun je nu MRP-berekeningen uitvoeren voor meerdere niveaus van stuklijsten in plaats van alleen voor één niveau.
  • Werkorderadvies voor artikelen wordt aangemaakt wanneer het artikel een maakartikel is van het type voorraad en een stuklijst heeft. Voorheen werd dit alleen aangemaakt wanneer het artikel een productie-stuklijst had maar de eigenschap Maken niet was aangevinkt.
  • Standaard wordt het MRP-advies altijd naar boven afgerond naar een volledige batchhoeveelheid, in plaats van dat je hierover een beslissing maakt op de pagina Werkorder advies. Je kunt dit per artikel aangeven voor elk magazijn in het veld Aanvulmethode. Ga naar Voorraad > Artikelen > Artikelen > Overzicht. Selecteer een artikel en ga naar het tabblad Voorraad. Klik op Bewerken bij een magazijn om wijzigingen aan dit veld te maken.
  • Het aantal berekeningsperioden staat nu op een minimum van 12 perioden in plaats van dat je slechts kunt kiezen uit 7 tot 12 perioden.
  • De verkoopprognose is nu onderdeel van MRP-berekeningen en je bent verplicht deze toe te voegen wanneer je een MRP-scenario aanmaakt. Voorheen had je de keuze of je een verkoopprognose wilde toevoegen aan de MRP-berekening.

Lees meer over voorraadniveaus beheren met MRP (alleen voor Premium-gebruikers).

Over Tomfin

Als Exact Online partner zorgen we voor een optimale integratie vanExact Online binnen je bedrijf, zodat ze perfect aansluiten jouw bedrijfsbehoeften. Dankzij onze opleidingen bereik je een maximale ROI op je softwarekost. Daarnaast heb je bij ons steeds een vast aanspreekpunt die jouw dossier kent. Van administratieve efficiëntie tot groei en innovatie met nieuwe technologieën, we begeleiden je van a tot z bij het digitaliseren van jouw bedrijf.

Meer lezen

Ontdek de mogelijkheden

Klaar om de volgende stap te zetten naar digitale efficiëntie? Laten we praten! Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bouwen we aan een succesvolle toekomst voor jouw bedrijf.